Jídlo v Indii
Budete-li v Indii, byla by škoda neochutnat zdejší speciality. Indická kuchyně je velice rozmanitá a jistě si jí zamilujete. Specifické je především použití koření. Indové ho dokáží používat do úplné vyrovnanosti chutí. Indové mají také v oblibě předkrmy ve formě polévek a různých placiček či lívanců. Přílohou číslo jedna tu je rýže, konkrétně rýže basmati – druh velmi jemné rýže, která si nachází oblibu lidí po celém světě. Na své si tu přijdou i vegetariáni. Těch je zde totiž také hodně. Jsou jimi téměř všichni hinduisté.
Koření
Indická kuchyně využívá široké škály nejrůznějšího koření. Právě kořením dokážou Indové dokonale podtrhnout a vylepšit chuť každého jídla. Nejvíce se zde používá kurkuma, chilli, koriandr, šafrán, kardamon, zázvor. V oblibě tu mají i kari. Kromě koření se zde k ochucování pokrmů používají také různé pasty.
Indické speciality
A jaké indické speciality ochutnat?
Kuře tikka masala
Tuto indickou pochoutku tvoří kari mísa pečených kuřecích kusů, které jsou v omáčce z rajčat a ze smetany. Omáčka má různé obměny. Tento pokrm není jen indickou pochoutkou. Dnes je už oblíben po celém světě.
Kuře tandoori
Kuře tandoori je tvořen kousky kuřete, které jsou marinované v jogurtu s kořením. Celý pokrm se zapéká v troubě.
Chléb parata
Jde o indický chléb z celozrnné mouky.
Samozy plněné zeleninou
Nejdříve si připravíme těsto na samózy. Náplň je tvořena kořením na oleji. Dále se plní květákem s bramborem. Plněné samózy poté smažíme na oleji, ale můžete je také upéct v troubě.
Čapáty
Jde o oblíbený indický pokrm. Čapáty představují obilné placky, které se podávají jako příloha, ale dobré jsou i samotné. Zkuste si dát čerstvě upečenou placku potřenou máslem. Uvidíte, že i vám zachutná.
Purí
Je to obdoba pokrmu čapáty. Jde o polštářky z mouky, vody a oleje, které zprudka osmahneme. Jejich konečná podoba je o něco nafouklejší než u čapát.
Khír
Khír je oblíbenou, sladkou pochoutku, která je tvořena z rýže, kardamonu, bobkového listu, hnědého cukru, vanilkového cukru a z pražených mandlí.
Maso Vindaloo
Zachutná vám, máte-li rádi spíše pálivější jídlo. Podává se většinou s kuřecím nebo skopovým masem. Přílohou jsou nejčastěji brambory.
Pakora
Je spoustu druhů pakor. Nejčastěji jde o zeleninovou placku obalenou v těstíčku. Ta je osmažená a může se podávat buď samotná nebo jako příloha.
Chutney
Chutney (neboli čatní) bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření. Dnes tento produkt představuje ovocná zavařenina a bývá dochucovacím doplňkem k masu. Čatní je obvykle tvořeno hruškami, mangem a jablky.
Dalšími pokrmy, se kterými se setkáte v Indii jsou korta, hovězí samosas, samosa, korma, raita, rogan josh atd. Ochutnejte indickou kuchyni. Není náhodou, že její tradiční pokrmy pronikají do celého světa. I u nás oslovují mnohé labužníky…